App

Här väcks historien till liv

När Jörgen Göransson var åtta år gammal klev han för första gången innanför dörrarna på Eliassons Åkeri, då tillsammans med sin far som fått jobb som chaufför. Idag, 50 år senare, jobbar Jörgen som tankbilschaufför på företaget och är i full gång med att bygga en kopia av en av Eliassons första tankbilar.
– Jag är uppvuxen i en sådanhär bil, ler Jörgen. 

Det var när Jörgen var 18 år som han själv blev anställd hos Eliassons Åkeri för första gången.
– Jag började i verkstaden och reparerade lastbilar. Efter några år testade jag på lite andra jobb innan jag för 25 år sedan kom tillbaka till företaget och började köra tankbil i skift med min far, berättar han och inser att det inte bara är företaget som har ett jubileum att fira.
– Jag har haft kontakt med åkeriet i 50 år, började jobba här första gången för 40 år sedan och har nu varit här i 25 år. Min far jobbade här från 1970 till 2005, så visst har man en stark koppling till åkeriet.

Jobbat med tre generationer

Idag kör Jörgen petroleum och trivs väldigt bra med friheten som jobbet innebär.
– Jag har stannat för att jag har det så bra och har alltid kommit väldigt bra överens med Mikael. Jag gillar att vara självgående och är glad över variationen i att jag får åka till olika delar av landet, så som Mälardalen, Västkusten och  Gotland. Med facit i hand hade jag inte velat göra något annat.
Något som är unikt är att han hunnit med att jobba med alla tre generationer Eliasson vid rodret.
– Jag är den enda på företaget som har det. Jag tror de ser mig som en inventarie, skrattar Jörgen.

Nostalgiprojekt med veterantankbil

För närmare 20 år sedan lyfte Jörgen frågan med Mikael om att köpa en gammal lastbil att renovera som ett sidoprojekt. Det skulle dröja lite innan det gjordes slag i saken, men för fem år sedan hittade de slutligen en veterantankbil.

– Vi bygger nu på en Scania 36 och får den att se ut som en exakt kopia av en av företagets första bilar. Det är ett fritidsprojekt, och vi vill gärna att den ska bli så tidsenlig och lik som det bara går, så det tar sin lilla tid att hitta rätt delar. Letandet upptar nog minst hälften av tiden, men det finns en tjusning även i det.

När den står färdig är det tänkt att den ska rulla ut i landet på olika veteranrallyn och träffar. När den kommer att bli klar, ja, det återstår att se.
– Målet är att den ska vara färdig i sommar, säger Jörgen och ler: – Men det sa jag förra sommaren också.